Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Jótállási feltételek változása 2021

Kedves Vásárlóink, 

2021. január 1-től változnak jótállási feltételeink.
A jogszabály szerinti változtatások elsősorban végfelhasználó, természetes személyekre vonatkoznak.

Az új szabályozások megfelelnek a kormány 270/2020. (VI. 12.). számú rendeletével az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó jótállás tekintetében, illetve az innovációért és technológiáért felelős miniszter 18/2020. (VI. 12.) ITM rendeletével a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződés keretében eladott dolgokra vonatkozó igényekkel kapcsolatban.

A főbb változások az alábbi linken érhetők el https://lan.hu/jotallasi-feltetelek-valtozasa-2021-72 ill. frissítésre kerülnek, 2020.01.01 keltezésű ÁSZF-ünkben is. 

Nem természetes személynek minősülő partnereink számára a termékenként, ill egyedi szerződés alapján meghatározott jótállás érvényes.

Új szabályok 2021. január 1-jétől

A jótállási feltételek kizárólag tartós fogyasztási cikkekre, fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződés keretében eladott termékekre vonatkoznak.

 ·         {C}{C}A jótállás időtartama eladási ártól függően változik:

    • 10 000-100 000 forintig: 1 év
    • 100 000-250 000 forintig: 2 év
    • 250 000 forint felett: 3 év.

}·         {C}{C}A határidők elmulasztása továbbra is jogvesztéssel jár.

o   {C}{C}ha a fogyasztó a fogyasztási cikket az átadástól számított 6 hónapon túl helyezteti üzembe, akkor az átadás napja lesz a jótállás kezdő időpontja;

o   {C}{C}kijavítás esetén a jótállás időtartama meghosszabbodik a javításra átadás napjától kezdve azzal az idővel, amíg a fogyasztó a cikket nem használhatta. 

 ·         {C}{C}A vállalkozás a jótállási jegyet már elektronikusan is átadhatja a fogyasztónak – legkésőbb a termék átadását vagy üzembe helyezését követő napon. Ez esetben a jótállási jegyen fel kell tüntetni a vállalkozás képviseletében eljáró személy elektronikus aláírását.

Ha nem elektronikus úton kerül sor az átadásra, a jótállási jegynek a vállalkozás bélyegzőlenyomatát és a képviseletében eljáró személy aláírását is tartalmaznia kell.

 

}·         {C}{C}A jótállásból eredő jogok érvényesíthetőségének nem tehető feltételévé a fogyasztási cikk felbontott csomagolásának a fogyasztó általi visszaszolgáltatása. 

 

}·         {C}{C}A jótállási jegy szabálytalan kiállítása vagy a jótállási jegy fogyasztó rendelkezésére bocsátásának elmaradása a jótállás érvényességét nem érinti. A jótállási jegy fogyasztó rendelkezésére bocsátásának elmaradása esetén a szerződés megkötését bizonyítottnak kell tekinteni, ha az ellenérték megfizetését igazoló bizonylatot - az általános forgalmi adóról szóló törvény alapján kibocsátott számlát vagy nyugtát - a fogyasztó bemutatja. Ebben az esetben a jótállásból eredő jogok az ellenérték megfizetését igazoló bizonylattal érvényesíthetőek.

}·         {C}{C}Bizonyos esetekben a vállalkozás a fogyasztási cikk cseréjére, ha pedig ez nem lehetséges, a vételár visszafizetésére lesz köteles a következők szerint:

o   {C}{C}ha az első javítás során kiderül, hogy a cikk nem javítható, és a fogyasztó másként nem rendelkezik;

o   {C}{C}ha a jótállási időtartam alatt a cikk három javítás után ismét meghibásodik, és a fogyasztó eltérően nem rendelkezik; valamint, ha a fogyasztó nem igényli a vételár leszállítását, és nem kíván javítást;

o   {C}{C}ha a kijavításra az igény közlésétől számított 30 napig nem kerül sor.

 ·         {C}{C}A cserére, visszafizetésre 8 napon belül sort kell keríteni.

A fentiek nem vonatkoznak bizonyos fogyasztási cikkekre

 ·         {C}{C}Ha a kijavítás/kicserélés időtartama meghaladja a 15 napot, akkor a vállalkozás köteles tájékoztatni a fogyasztót ennek várható időtartamáról. Ez a tájékoztatás a fogyasztó előzetes hozzájárulása esetén elektronikus úton, vagy a fogyasztó általi átvétel igazolására alkalmas más módon történhet meg.

}·         {C}{C}A javítószolgálat köteles igazolható módon értesíteni a vállalkozást

o   {C}{C}a javítás elvégzéséről annak megtörténtét követő öt munkanapon belül; továbbá

o   {C}{C}a megállapítást követő öt munkanapon belül, ha: a dolog nem javítható; a javítás várhatóan tizenöt napnál hosszabb időt vesz igénybe, vagy a javítás nem lehetséges harminc nap alatt.